Fără categorie

Az 5 pénzügyi elemzés, amit egy szarvasmarhatelepnek figyelembe kellene vennie

A nemzetközi tejpiac a járvány okozta zavarok után lassan normalizálódik. A kockázatok és a bizonytalanságok azonban továbbra is megvannak.

A vásárlóerőt tesztelni fogják, és ez valószínűleg árkorrekcióhoz vezet a tejpiacon. A gabonafélék és az olajos magvak árai már az elmúlt évtized legmagasabb szintjén vannak. Ennek oka a kedvezőtlen időjárási körülmények miatti alacsonyabb kínálat és az erős kereslet kombinációja, amely várhatóan hangsúlyos marad 2022 első negyedévében is – mondja Djionis Savva, a Dodoni Dairy Group állatjóléti felügyelője a dairyglobal.net számára készült anyagban.

2021 harmadik negyedévében a relatíve magasabb áron (átlagosan 5-10 százalék) kínált takarmány-alapanyagok (vitaminok és aminosavak) alacsonyabb haszonkulcsot generálnak a tejtermelők számára. Jelentősen megnőtt egy liter tej előállítási költsége. A tejtermékek iránti keresletet bizonyos piacokon és kategóriákban a fogyasztói óvatosság, a környezettudatosság és az áraggályok fényében tesztelik.

Emellett a magasabb hozzáadott értékű tejtermékek (bio és alacsony szén-dioxid-kibocsátású termékek) népszerűsítése várható a fejlett országok szupermarketjeiben.

Az alábbiakban felsorolunk 5 legfontosabb pénzügyi kérdést, amelyeket figyelembe kell venniük a tejtermelő gazdaságoknak.

1.Likviditáselemzés

A likviditás továbbra is nagyon fontos a gazdálkodók számára szerte a világon, mivel az összes pénzügyi kötelezettség kifizetése után távol tarthatja őket a negatív pénzáramlástól. Egy üzemi mérlegben könnyedén mérheti a likviditást az aktuális jelentésben. Ezt az arányt úgy kaphatja meg, ha elosztja az összes aktívát az összes kötelezettségével. Ez a jelentés évente összehasonlítja a változó aspektusokat, és meg kell haladnia az 1,5-öt. A működő tőke a tejtermelő egységek bővítésének mérlegelésekor is elengedhetetlen. A teljes aktívának, leszámítva belőle a mezőgazdasági üzemek összes kötelezettségét, osztva a teljes százalékos kiadással, több mint 50 százaléknak kell lennie a növekvő gazdaságok esetében, vagy körülbelül 25 százaléknak a stabil gazdaságok esetében.

2.Fizetőképesség-elemzés

Az adósság/vagyon arány összehasonlítja a gazdaság teljes adósságát a gazdaság összes aktívájával. Minél magasabb ez az arány, annál nagyobb a gazdaság kockázata. A magas arány korlátozhatja a gazdaság azon képességét, hogy további forrásokat, kölcsönöket vegyen igénybe. Az akár 30 százalékos adóssághányad ideálisnak tűnik az stabil gazdaságok számára, míg a legtöbb pénzintézet a 60 százaléknál kisebb arányt részesíti előnyben a terjeszkedésben lévő gazdaságoknál.

3.Jövedelmezőségi elemzés

A nehéz idők túlélése érdekében a vállalkozásnak nyereséget kell termelnie. A gazdaság jövedelmezősége a gazdaság azon képességét jelenti, hogy csak saját erőforrásai felhasználásával képes a kiadásait meghaladó nettó bevételre. A gazdaság nettó bevételét úgy számítják ki, hogy a teljes bevételt (bruttó készpénzbevételt) levonják belőle a működési és amortizációs költségeket, és hozzáadják vagy kivonják a termékkészletek szintjében, az állatok számában és a számlákban bekövetkezett változásokat.

Az üzemi haszonkulcs (gazdaság nettó bevétele + kifizetett kamat – működési költségek / összes bevétel) és az eszközök megtérülési rátája (ROA) olyan mutató, amelynek a hitelezők nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az aktívák megtérülési rátája az aktívák egy euróra jutó nyereség összegét méri. Az üzleti terv, amely bemutatja, hogy a gazdaság hogyan javítja ezeket az arányokat az idő múlásával, jelzi a vállalkozás terjeszkedésének és sikerességének képességét.

4.Pénzügyi hatékonyság

A pénzügyi hatékonyság a tőke hatékonyságát méri, vagyis azt, hogy a vállalat aktívái milyen intenzitással termelnek bruttó jövedelmet. Kiszámítása az eszközforgalmi rátával történik, amely a teljes bevétel osztva az összes aktívával. Ez az érték, megszorozva az üzemi haszonkulccsal, megegyezik a gazdaság aktíváinak teljes megtérülésével. A stabil tejtermelő gazdaságok 35 százalék felett hatékonyak pénzügyileg.

5.Törlesztőképesség

Bár a törlesztési képesség nem tekinthető a pénzügyi teljesítmény mérőszámának, kritikus eleme lehet egy mezőgazdasági hitel átütemezésének. Az adósságfedezet a gazdaság visszafizetési képességét méri – a gazdaság azon képességét, hogy ki tudja fizetni az összes rövid és hosszú lejáratú hitelt. Az adóssághányadnak pozitívnak kell lennie – minél magasabb az arány, annál jobb. A bankoknak legalább 1,25 adósságfedezeti kapacitásra van szükségük ahhoz, hogy az üzleti tervet életképesnek tekintsék.

A koronavírus-járvány egy dolgot megtanított a tejiparban érintett gazdálkodóknak, hogy ne becsüljék alá a költségvetés fontosságát.

„A gazdaságok vezetőinek alaposnak, reálisnak kell lenniük, és képesnek kell lenniük előre jelezni a változásokat a fenntartható tejüzletág vitele érdekében. Véleményem szerint a modern mezőgazdasági egységeknek így kell működniük, és egyúttal intenzívebbé kell tenniük a közvetlen kommunikációt az ágazat többi közvetítőjével, beleértve a tejgyárakat is” – mondja Djionis Savva.