Fără categorie

Dragone Black Shire, egy teljesen autonóm robottraktor 200.000 euró alatt

Az olasz Dragone mezőgazdasági gépgyártó bemutatta a Black Shire robottraktort a Mezőgazdasági és Kertészeti Gépek Nemzetközi Kiállításán (EIMA 2021), amelyre 2021. október 19-23. között került sor Bolognában.

Az olaszok 2022-ben akár 200 ilyen robottraktort is szándékoznak gyártani – írja a Future Farming hírportál.

A hivatalosan R 3075 névre keresztelt gépet egy 70 lóerős dízelmotor hajtja, amely egy generátorhoz juttatja az energiát, amely mozgatja a kerekeket és az elöl és hátul rögzített szerszámokat is. A robotnak nincs erőleadó tengelye (PTO).

A Black Shire egy teljesen autonóm mezőgazdasági gép. Először is távirányítóval kell megtanítani egy új földterület megmunkálására. Ezt követően a traktor önállóan, magától fog működni.
A Dragone (amely elsősorban fűnyírókat, aprítógépeket és permetezőgépeket gyárt) kifejezetten gyümölcsös és szőlőültetvényekhez fejlesztette ki ezt a robottraktort, de a Black Shire a szántóföldön is használható.

Az első tíz egység már gazdára talált, és a cég célja, hogy 2022-ig 200 robottraktort gyártsanak le. Claudio Rapalino projektmenedzser kifejtette, hogy egy ilyen robot ára 200 ezer euró alatt van.