Fără categorie

Az Európai Parlament elfogadta az új KAP-ot a kistermelők és a fiatalok magasabb támogatásával!

Európai Parlament. A képviselők elfogadták kedden, november 23-án az új Közös Agrárpolitika reformcsomagját, amely 2023-ban lép hatályba, és 2027-ig tart majd.

A jogszabályi reformcsomagról folytatott tárgyalások során a biológiai sokféleség erősítését, valamint az EU környezetvédelmi és éghajlati jogszabályoknak és kötelezettségvállalásoknak való megfelelést tekintették a 2023-ban hatályba lépő megreformált közös agrárpolitika (KAP) végrehajtása kulcsának. A Bizottság felméri, hogy a KAP nemzeti stratégiai tervei összhangban vannak ezekkel a kötelezettségvállalásokkal.

Ezzel együtt a gazdálkodóknak kell alkalmazniuk az éghajlati és környezetvédelmi gyakorlatokat. A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a vidékfejlesztési költségvetés legalább 35 százaléka és a közvetlen kifizetések legalább 25 százaléka környezetvédelmi és éghajlati intézkedésekre irányuljon.

Nagyobb támogatás a kisgazdaságok és fiatal gazdálkodók számára

A képviselők gondoskodtak arról, hogy a közvetlen kifizetések legalább 10 százalékát a kis- és közepes méretű gazdaságok támogatására fordítsák, és a KAP költségvetésének legalább 3 százalékát a fiatal gazdálkodók kapják. Azt is követelték, hogy egy 450 millió eurós éves költségvetésű (jelenlegi áron) válságtartalék álljon állandóan a gazdálkodók rendelkezésére, és segítse őket az árak vagy a piaci ingadozások kezelésében.

Nagyobb átláthatóság és a munkajog tiszteletben tartása

A Parlament ragaszkodott ahhoz, hogy a nemzeti munkaügyi felügyelők és a KAP kifizető ügynökségei közötti együttműködés révén jobban ellenőrizzék az európai mezőgazdaság munkaügyi szabályait, és a jogsértéseket szankcionálják.

Az uniós támogatás végső kedvezményezettjeivel kapcsolatos információk átláthatóbbak lesznek az uniós adatkinyerési eszköznek köszönhetően, amelyhez a tagállamok hozzáférhetnek. Ez az eszköz segít azonosítani a csalás kockázatát azáltal, hogy összehasonlítja azt a nyilvános adatbázisokban található információkkal.

A stratégiai tervekről szóló rendeletet 452 igen, 178 nem szavazattal, 57 tartózkodás mellett, a horizontális rendeletet 485 igen szavazattal, 142 nemmel, 61 tartózkodás mellett, a közös piacszervezési rendeletet 487 igen szavazattal, 130 ellenében, 71 tartózkodás mellett fogadták el.

„A KAP reformjának támogatásával nemcsak a tagállamok, hanem különösen európai gazdálkodóink számára biztosítjuk a tervezés biztonságát. Gondoskodtunk arról, hogy ez a KAP fenntarthatóbb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb legyen. Az új végrehajtási modell csökkenti az agrárpolitika gazdálkodókra nehezedő bürokratikus terheit. A szavazás megmutatta, hogy meg akarjuk védeni és elő akarjuk mozdítani a családi gazdaságokat, azokat az embereket, akik fenntartják és megőrzik kultúrtájunkat” – mondta a stratégiai tervek előadója, Peter Jarr (EPP, Németország) európai parlamenti képviselő.

„Történelmi nap ez az új KAP számára – egy olyan nap, amikor egy zöldebb, társadalomtudatosabb és eredményorientáltabb agrárpolitika felé haladunk. Az új végrehajtási modell biztosítja, hogy a KAP inkább összpontosítson céljainak elérésére, és kevésbé a szabályok betartására. Gondoskodtunk arról is, hogy a KAP-kifizetések átláthatóbbak legyenek, és az EU pénzügyi érdekei jobban védve legyenek. Ez a KAP igazán sikeres lesz” – mondta Ulrike Müller (Renew, Németország).

„Több mint 30 év után először, a KAP reform részeként megvalósuló közös piacszervezésnek köszönhetően a ma jóváhagyott reformok inkább piacszabályozást jelentenek, mint deregulációt. Büszkék lehetünk az előrelépésre, mert a fejlődés fontos a gazdálkodók, az ágazat és a fogyasztók számára. A közös piacszervezés minden bizonnyal az első lépés a helyes irányba” – mondta Eric Andriyo (S&D, Franciaország) a piac közös szervezésének előadója.

Mi a következő lépés?

A jelenlegi KAP-szabályokat 2020. december 31. után meghosszabbították, és 2022 végéig átmeneti szabályok váltották fel. A Tanács jóváhagyását követően az új szabályok 2023. január 1-től lépnek hatályba.