Fără categorie

Intelligens tornyok friss takarmány előállításához marhák számára

Mi történik, ha a terület, ahol a farm található, túl száraz ahhoz, hogy a tejelő tehenek számára friss takarmányt termeljenek? A beltéri mezőgazdaság robotizált rendszere nemcsak az erőforrások és a munkaerő megtakarítására jelenthet megoldást, hanem az állatok teljesítményének javítására is.

A dairyglobal.net hírportál szerint a texasi herefordi Cnossen Dairy megállapodást írt alá a Grōv Technologies vállalattal egy ellenőrzött környezeti központ felépítésére, ahol egész évben friss takarmányt termesztenek.

A 45 éve alapított Cnossen Dairy Farm, amelynek tulajdonosa és irányítója Jim Cnossen, jelenleg 11.000 tehenet és több mint 7.500 hektárnyi mezőgazdasági területet foglal magában, mintegy 3.000 hektáron. A farm jelenleg az egyik legszárazabb időszak előtt áll.

A vízhiány leküzdésére, és egyben a tejelő tehenek megfelelő vízadagjának biztosítására a tulajdonosok új technológiákat kerestek, amelyeket beépíthetnek a gazdaságba. A kutatás eredményeképpen megállapodás született a Grōv Technologies-szal, hogy megépítsék a világ legnagyobb, környezetvédelmi szempontból ellenőrzött központját, ahol egész évben friss takarmányt termesztenek.

A szárazság hatásának csökkentése

A szarvasmarhatakarmányt zárt térben, „tornyokban” (Grōv Tower Farm technológia) állítják elő, gépi tanulási protokollokkal vezérelve, hogy következetesen búzacsírát állítsanak elő, egy tápláló takarmány típust. A központ több mint 131.000 kg takarmányt állít majd elő naponta a hagyományos mezőgazdaságban használt víz kevesebb mint 5 százalékának felhasználásával. Ez az alacsony vízfogyasztás kritikus fontosságú lesz a Cnossen Dairy-t és számos texasi és az Egyesült Államok nyugati részén lévő gazdaságot sújtó szárazság hatásainak enyhítésében.

A projekt a tejtermékek regionális beszállítójával, a Dairy Specialists-szel is együttműködve valósul meg, amely szolgáltatásokat és támogatást nyújt az új tornyok automatizálásához, érzékelőihez és gépi tanulási képességeihez. A központ fő célkitűzései között szerepel a munkaerő és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.

„Azáltal, hogy a teheneknek egész évben rendkívül tápláló és kiadós takarmányt biztosítanak, az automatizált takarmánygyártási rendszer csökkenti az aszály és az éghajlatváltozás hatását, és segít a Cnossennek fenntarthatóbb terméket szállítania a fogyasztóknak” – mondta Steve Lindsley, a Grōv vállalat vezetője.

Szenzorok és számítógépes látásmód

Ez lesz a Grōv Technologies második ilyen projektje. A vállalat egy kísérleti projekt keretében már napi körülbelül 13.600 kg nagy sűrűségű tápláló takarmányt állít elő a utahi Elbertában található Bateman Mosida Farmsban. Ez a legnagyobb farm az Egyesült Államokban, Utah államban, mintegy 7500 tehénnel.

A nagy sűrűségű, tápláló élelmiszereket ellenőrzött körülmények között állítják elő olyan operációs rendszer segítségével, amely automatikusan futtatja és figyeli a tornyokat és a generátoroktól származó információkat. Szenzorok és számítógépek mérik a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, súlyát, fényszintjét és a növények növekedését. Ezek az adatok az egyes tornyok operációs rendszerébe integrálva lesznek, és lehetővé teszik a Grōv számára, hogy kezelje és javítsa a világ különböző pontjain lévő létesítmények működését.

Ez az optimalizált élelmiszer-előállítási mód nemcsak a felhasznált víz mennyiségét csökkenti, de hasonlóan csökkenti az idő-, munka- és helyigényt (a torony 34-50 hektárt, vagyis 13,7-20,2 hektár mezőgazdasági területet helyettesít), és úgy tűnik, hogy a nagy sűrűségű, tápláló élelmiszerek az állatok egészségére is jótékony hatással vannak.

Steve Lindsley a legutóbbi Animal Agtech Innovation Summit rendezvényen elmondta, hogy a cége által előállított takarmány magasabb fehérje-, cukor-, keményítő tartalommal rendelkezik, és jobban emészthető, mint a lucernaszéna, és a kombinált alaptakarmány (TMR) 20-60 százalékát helyettesítheti.

„Takarmányunk jó tápanyag-profilja segíthet az állatok egészségének és teljesítményének javításában, és ezt a gyakorlatban is teszteltük” – mondja a Grōv vezérigazgatója.

Tesztek a tehenek friss takarmányával

A Grōv vállalat a Utah Állami Egyetem Állatorvosi és Tejtudományi Tanszékével együttműködve tesztelte a nagy sűrűségű, tápláló élelmiszerek húsminőségre gyakorolt ​​hatását a Bateman Mosida farmokon.

A vizsgálat során 80 holstein tehenet véletlenszerűen két csoportra osztottak, és tetszés szerint etettek gabonaalapú takarmányadagokkal (84 százalék koncentrátum), vagy akár 42 százalék búzacsírát tartalmazó, nagy sűrűségű takarmányadagokkal. A vizsgálat kimutatta, hogy a nagy sűrűségű takarmányt kapó állatoknál átlagosan napi 1,315 kg-os súlygyarapodást regisztráltak, szemben a gabonaalapú takarmányokkal táplált állatok napi 1,27 kg-os növekedésével.

Ugyanakkor a nagy sűrűségű tápanyaggal etetett tehenek csoportjában a hús minősége kiválónak minősült. A nagy sűrűségű takarmánycsoportból származó húsminták alacsonyabb százalékban tartalmaztak transz-telített és többszörösen telítetlen zsírsavakat, és alacsonyabb az omega 6, omega 3 zsírsavak aránya, mint a gabonával etetett tehenek húsában.

Optimalizálás és vezérlés

Lindsley szerint az automatizált takarmánygyártásra kifejlesztett technológia egy moduláris rendszer, amely a világ farmjaira telepíthető. „Lehetővé teszi számunkra, hogy a növényi környezet minden aspektusát ellenőrizzük, így több változót állíthatunk be, és több adatot gyűjthetünk a növények növekedéséről. Szupertápokat gyártunk szupertehenek számára, és gyorsan – 5,5-7 nap alatt – takarmányhoz jutunk” – magyarázta a Grōv vezérigazgatója.

Javítja és biztosítja a takarmányellátást

Az Animal Agtech innovációs csúcstalálkozón Linsdley megjegyezte, hogy a beltéri takarmánytermesztés sikere a természeti erőforrások felhasználásának csökkentésének egyik módja.

„A mezőgazdasági területek felszíne nem végtelen; csökkentenünk kell a növényvédő szerek használatát, és felelősségteljesen kell használnunk a vizet és az antibiotikumokat. Ugyanakkor sokat tanultunk a koronavírus-járvány idején az agrár-élelmiszer-ellátási lánc ellenálló képességéről és sebezhetőségéről. Az állati takarmány előállításának ellenőrzött rendszerével a gazdaságban javítani és biztosítani tudjuk a takarmányellátást, optimalizálni tudjuk a kiszámíthatóságot” – magyarázta Linsdley.

„A tornyok költsége a világ számos pontján megegyezik a szántóföldi takarmányozás költségeivel” – mondta a Grōv képviselője.

A Cnossen-Grōv Központ építése novemberben kezdődik, és a tervek szerint a jövő év második negyedévében fejeződik be.