Fără categorie

Egy romániai gyár megelőzte a Danonét a gazdáktól beszedett tej mennyiségében!

Egy romániai tejfeldolgozó cég bekerült a három legnagyobb román tejfeldolgozó közé. A Simultanról, a SIM márka gyártójáról van szó, amelynek sikerült megelőznie a francia Danone óriást.

Az economica.net szerint a Simultan a legnagyobb hazai tőkével működő tejfeldolgozó, amely 2020-ban 243 millió lejes forgalmat bonyolított. A cégnek sikerült a top 3 legnagyobb romániai feldolgozó közé feltornásznia magát, megelőzve egy olyan multinacionális vállalatot, mint a Danone. Az elmúlt 5 év premierje, abban az összefüggésben, hogy a piacvezető Albalactot 2016-ban egy francia Lactalis vette át.

A Simultan a harmadik legnagyobb román tejfeldolgozó

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) rangsora szerint az elsődleges vásárlók által 2021-ben vásárolt mennyiség szerinti a Florin Herbai vállalkozó által irányított Simultan tejfeldolgozó a harmadik legnagyobb tejfeldolgozó lett. A cég az év elején a 4. helyen állt, de egyetlen romániai egységében megelőzte a Danone francia óriást, a bukaresti joghurtpiac vezetőjét.

A Temes megyei Szentandrás településen található új gyár napi 500.000 literes kapacitással rendelkezik majd, és 2022-től fog működni

A Simultan Ortișoara-i gyárában tejet, egy Hargita megyei egységben tejsavat állít elő. Folyamatban van egy új termelési egységbe történő beruházás is, amelynek célja a termelés egy helyen történő egységesítése és a költségek csökkentése a technológia révén. A Temes megyei szentandrási új, napi 500.000 literes kapacitású gyár nagy valószínűséggel 2022 nyarán kezdi meg működését.
Florin Herbai vállalkozó elmondta, hogy jelenleg napi 180 ezer liter tejet dolgoznak fel, de a kapacitás jóval nagyobb lenne.

„Most körülbelül napi 180.000 litert dolgozunk fel (Orțișoara településen – szerk.megj.), de ez relatív. Az egység kapacitása meghaladja a 250.000 litert” – mondta Florin Herbai.

Véleménye szerint jelen pillanatban a piac jelentős rezsiköltségek, de egyben az alapanyagok drágulásával is szembesül, így nagyon nehéz nyereséges maradni.

A Simultan üzletének mintegy 40 százalékát a nagykereskedők privát márkái alatti termelés adja, ami nagy forgalmat, de kis árrést jelent – ​​magyarázta az üzletember.

A román nyerstej egyre nehezebben szerezhető be, az ára pedig emelkedőben van

„Emelkedtek a közüzemi szolgáltatások és a csomagolás árai, és most, mivel a szerződések lejártak, a nyerstej ára masszívan emelkedik. Nincs sok megoldás, mert sok kereskedő nem fogadja el az árváltozást. A lehetőség az lenne, hogy ne emeljük fel az árat a gazdának, de akkor tej nélkül maradunk, vagy csődbe juttatjuk őt, vagy veszteségesen értékesítünk, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a kockázat, mint a gazdálkodó esetében. A legnagyobb probléma a saját márkákkal van, ahol nagyon kis haszonért dolgozunk. Nincs megoldás, ha a kereskedők nem egyeznek bele az árváltoztatás elfogadásába a fix árú időszakban (az a 4-6 hónapos időszak, amikor a beszállítók nem módosíthatják a kiskereskedők esetében a szállítási árat – szerk.megj.). Nagy részük megértette és jóváhagyta az emeléseket, amelyek egyébként is nagyon későiek ahhoz az időszakhoz képest, amikor költségeink növekedtek” – mondta Florin Herbai.

Az üzletember azt tervezi, hogy módosítja a szerződéseket azokkal a nagy kereskedőkkel, akikkel együttműködik, és ha ez nem lehetséges, úgy gondolja, lemond az általuk szervezett liciteken való részvételről.

„A következmény az lesz, hogy a tej mennyisége drasztikusan csökken (alapanyag – szerk.megj.), ami már most is megtörténik. A gabonafélék ára emelkedett, és a gazdák már nem etetik az állatokat a nagy hozamhoz szükséges mennyiséggel. Szerencsére itt van mellettünk Magyarország, mert különben sokkal gyorsabban ürülnének ki a boltok polcai” – mondja a vállalkozó.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) szerint az első három termelő, aki szállít a Simultannak: Maxagro Lact SRL, SC Agricola Utviniș és Agromec Periam. A Simultan 2020-ban 243 millió lejes forgalomról és 6,4 millió lejes nettó nyereségről számolt be.

A Lactalis Románia legnagyobb tejfeldolgozója

Románia legnagyobb tejfeldolgozója az APIA szerint továbbra is a Lactalis Romania. Ez egy francia cég, amely átvette a LaDorna Lactatet, Albalactot, Rarăult, Covalactot, Lactate Harghitat. Az APIA adatai szerint a Lactalis első 3 nyerstej beszállítója: DN Agrar Apold, SC Lacto Agrar, SC Costi Zootehnica SRL.

A görögök az Olympusszal a második helyen a tejfeldolgozók élén

A második helyen a romániai tejfeldolgozók rangsorában a Hellenic Dairies Group tulajdonában lévő Brassói Tejgyár áll. A görögök a Brassó megyei Holtövényen birtokolnak egy több mint 39.000 négyzetméteres gyártóegységet, amelybe az elmúlt tíz évben 139 millió eurót fektettek be. Gyártási kapacitásuk 550 tonna PET- és UHT-palackos, TetraPak kiszerelésű ivóvíz, 170 tonna joghurt és 120 tonna sajt – jegyzi meg az Economica.net.

A cég közleménye szerint a romániai feldolgozóegységek közül a gyár fogyasztja a legtöbb romániai tejet.

„A Tejgyár a teljes kapacitás 65 százalékán működik. Az Olympus vezető szerepet tölt be a romániai gazdálkodóktól származó tej begyűjtésében, több mint 1.000.000 liter/nap befogadóképességével” – mondják a görög cég képviselői.

Az Olympus nyerstej első 3 beszállítója az SC Afiliu Trans, az SC Koplax SRL és az SC Panifcom SRL.