Fără categorie

Prefektus: A legelőgazdálkodás nélküli legelők jövő évtől nem kapnak APIA támogatást!

APIA támogatás nélkül maradnak azok a legelők, amelyek nem rendelkeznek legelőgazdálkodással! 2022-től a gazdálkodók már nem igényelhetik a pénzt a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA), ha a támogatást igénylő legelőterületen nem készült el a pásztorrendezés. A feltétel, amely 2018-tól kellett volna, hogy kötelezővé váljon, évente derogálást kapott, amelyet a Képviselőház hagyott jóvá és Klaus Iohannis államfő hirdetett ki.

„Jövő évtől a helyi tanács határozataival teljes egészében jóváhagyott legelőgazdálkodási megállapodások nélküli UAT-k, amelyek tulajdoni formától függetlenül minden földet magukban foglalnak (jogi személyek, más UAT-k, kaszálóval rendelkező magánszemélyek tulajdonában), nem is részesülnek az európai, APIA-n keresztül nyújtott támogatásokból” – jelenti be a Bihar Megyei Prefektusi Hivatal a www.psnews.ro szerint.

A forrás szerint ugyanakkor a legelők és kaszálók felületének csökkentése büntetést és szankciót vonhat maga után az egyes országok vállalásait európai szinten figyelemmel kísérő Európai Bizottságtól.

Emiatt a prefektúra vezetése azt kérte, hogy minden UAT-ban 2021. december 31-ig fejezzék be a legelőgazdálkodás szervezését.

Mint ismert, az országgyűlési képviselők 2020. november 10-én megtartott ülésükön elfogadták azt a törvénytervezetet, amelynek szabályozási tárgya a mezőgazdaság, valamint a fiskális-költségvetési terület egyes normatíváinak módosítása. A parlamenti képviselők által jóváhagyott rendelkezések között szerepel a legelőgazdálkodás kötelezővé válásának kapcsán a határidő meghosszabbítása 2021. január 1-től 2022. január 1-re.
„A területalapú kifizetésekhez kapcsolódó európai forrásokhoz való hozzáférés érdekében a mező használói, természetes és jogi személyek, mint tulajdonosok és/vagy földhasználati joggal rendelkezők kötelesek évente legalább 0,3 UVM terhelést biztosítani hektáronként, a legeltetési időszak bármely napján, vagy legalább évente egyszer lekaszálni a területről a növényzetet. 2022. január 1-től kötelező a legelőgazdálkodás alkalmazása” – áll a képviselők által megszavazott módosító indítványban, amely a Hivatalos Közlöny 2020. december 31-i 1331. számában jelent meg.

A legelőgazdálkodási intézkedések az állandó legelők gondozásának átfogó körvonalai, amelyek révén a gazdálkodók támogatáshoz jutnak. A gazdálkodók állandó bérleti szerződéseket kötnek, amelyek alapján támogatást igényelhetnek, és ezekről a rétekről gondoskodniuk kell.

2018-tól a helyi tanácsoknak volt kötelessége a legelőgazdálkodást beépíteni az állandó rétek koncessziós vagy bérbeadási dokumentációjába, de minden évben megszavazták a képviselők a határidő elhalasztásáról szóló törvényjavaslatot.

Az APIA-tól egy hektár legelőért kapott összegekről itt olvashat: Subvenția APIA pe pășune 2021. Cuantumul care se plătește la hectar în acest an!