Fără categorie

Vetési varjak és seregélyek vadászata – tilos egy bírósági határozat nyomán!

Rossz hír a bíróságtól azon gazdálkodók számára, akik termését már tették tönkre a vadon élő madarak. Bírósági határozat ugyanis országos szinten blokkolja a madárvadászatot, hatályon kívül helyezve a környezetvédelmi minisztérium egy rendeletét. Ez már a második egymást követő év, amikor a Marosvásárhelyi Ítélőtábla sürgősségi jelleggel felfüggesztette a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter rendeletét, amely egyes vadászható madárfajok vadászati ​​kvótáinak megállapítását szabályozza.

A döntés a Marosvásárhelyi Ítélőtáblától származik, amely november 26-án bejelentette, hogy a 2021-2022-es szezonra 25 madárfaj vadászatát felfüggesztik. A Román Madártani Egyesület (SOR) oldalán megjelent közlemény szerint a döntés az OTUS Egyesület által indított bírósági kereset nyomán született, de nem jogerős, de végrehajtható és a kihirdetés pillanatától hatályos. Az egyesület kezdeményezését a Natura 2000 Koalíció Szövetség és a Declic Egyesület is támogatta.

A bírák a 1460/2021. számú, a betakarítási kvóták jóváhagyásáról szóló rendeletet függesztettél fel

Az idézett forrás szerint a Marosvásárhelyi Ítélőtábla – a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal ellentétben – elfogadta az OTUS Egyesület kérelmét. Következésképpen a bírák elrendelték az 1460/2021 számú, a 2021-2022-es szezonra vadászatra felvett 25 madárfaj betakarítási kvótájának jóváhagyásáról szóló rendelet felfüggesztését, az elsőfokú bíróság ítéletéig.

„Sajnos a román állam ismételten elmulasztotta biztosítani, hogy a vadászat ne jelentsen veszélyt a madárpopulációk fenntartására és megőrzésére, mind a vadászati ​​érdeklődésre számot tartó fajok, mind a vadászatra tiltott fajok esetében, figyelembe véve a faj elterjedési területét” – mondta Szabó Andreea ügyvéd, az OTUS Egyesület képviselője.

Két varjúfaj, a már nem vadászható madarak listáján

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla határozata a kihirdetés pillanatától, azaz 2021. november 26-tól végrehajtható. Ezért a határozatban hivatkozott 25 faj közül (az összesen 40 kilőhetőből – szerk.megj.) egy sem vadászható: dolmányos varjú, vetési varjú, mezei pacsirta, fenyőrigó, szajkó, vízityúk, nyári lúd, nagy lilik, seregély, balkáni gerle, császármadár, szárcsa, örvös galamb, sziklagalamb, fürj, vadkacsa, csörgő réce, kontyos réce, kerceréce, erdei szalonka, csóka, léprigó, énekes rigó, vadgerle.

„A Román Madártani Egyesület (SOR) számtalanszor felhívta a figyelmet arra, hogy nincs tudományos alapja annak az eljárásnak, amellyel a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium vadászati ​​kvótákat állapít meg. A törvény szerint a román állam köteles a vadászati ​​kvótákat világos módszertanok alapján kiszámítani annak érdekében, hogy megállapítsák a kilőhető egyedek számát anélkül, hogy az érintett faj állományát érintené. A SOR többször is szorgalmazta egy átlátható és tudományosan megalapozott számítási módszer kialakítását az éves betakarítási kvóták meghatározásához, figyelembe véve a termelékenységet és a mortalitást, mint e fajok túlélési arányának mutatóit, így biztosítva a populációk ellenálló képességét” – mondta a SOR ügyvezető igazgatója, Dan Hulea.

Mint ismert, a gazdálkodók sokszor panaszkodtak a mezőgazdasági terményeket pusztító varjak inváziója miatt, különösen tavasszal, amikor a kukorica kihajt, de a cseresznyésültetvényeket megtámadó seregélyek inváziója miatt is.