Fără categorie

Rossz hír azoknak, akik disznót vennének karácsonyra! Oros miniszter bejelentése!

A vásárokon a kis sertéstenyésztők által közvetlenül értékesített karácsonyi sertések már régmúlt emlék a gazdáknak, akik már nem is remélik, hogy belátható időn belül újrakezdhetik ezt a kereskedelmi formát. Adrian Oros földművelésügyi miniszter azt mondta, hogy amíg még vannak afrikai sertéspestis gócok (PPA), addig nincs esély arra, hogy ezek a vásárok újra megnyíljanak. Van azonban egy jó hír: egyes területeken újra lehet élő állatok értékesíteni, és a szarvasmarhákat és juhokat már lehet szállítani.

„Remélem, meg lehet tartani (megkérdezték, hogy megtartják-e a bukaresti méhészeti vásárt – szerk.megj.). És egyéb vásárokat is. Újra megnyitottunk néhány nagy, hagyományos vásárt, például Topánfalván (Câmpeni – Fehér megye), de csak szarvasmarha és juh értékesíthető – természetesen, amíg afrikai sertéspestis van az országban, addig nem lesz több disznóvásár, de legalább a többi faj esetében, azokon a területeken, ahol nincsen PPA-járvány, és ahol a COVID-19 előfordulási gyakorisága nem túl magas, és különösen a szabadban, a hagyományos nagyvásárokat lehessen megtartani” – mondta a miniszter egy konferencián, amely augusztus végén tartottak a MADR-nél.

Mint ismert, augusztus 19-én az ANSVSA adatai szerint 476 afrikai sertéspestis (PPA) gócpont volt aktív, amelyek közül 6 esetet a kereskedelmi gazdaságokban és 6 esetet pedig az A típusú kereskedelmi gazdaságokban észleltek, összesen 62.516 sertés volt érintett (az aktív gócokban érintett állatok száma).

Az egyik, a gazdák által nagyon várt vásár, amelyet a szervezők is megerősítettek, a Turcana – a hegyek királynője 2021., Románia leghíresebb és legnagyobb pásztorünnepe, amelyre idén kerül sor Kosztesden (Costesti), Hunyad megyében, szeptember 26-án.

Erről a témáról bővebben itt olvashat: Țurcana – Regina Munților 2021: Sărbătoarea oierilor se ține pe 26 septembrie. Bursa de ovine – în program!